Pijnbestrijding bij Multiple Sclerose

Recent onderzoek, gericht op de behandeling van pijn bij mensen met Multiple Sclerose (MS), toont aan dat APS-therapie 86% van de klachten vermindert.

Gedurende een jaar is een pilot-onderzoek gedaan bij het Multi-disciplinaire MS Therapy Centre in Bedford UK met APS-therapie om de pijn te behandelen bij mensen met MS. In perioden van acht weken werd drie maal per week behandeld. In totaal ging het om 38 mensen waarbij 61 verschillende pijnklachten werden behandeld. Het resultaat was dat 76% van de mensen positief reageerde op de behandeling en 86% van de pijnklachten verminderde. 30% van de mensen met MS-pijn was zelfs helemaal pijnvrij! De gemiddelde verbetering was 4.7 punten op de VAS schaal van 0 tot 10.

Mensen met MS hebben vaak last van zowel nociceptieve als neuropathische pijn. Patiënten met neuropathische pijn reageren vaak erg beperkt op behandeling of zijn moeilijk te behandelen door de vervelende bijwerkingen van de toegepaste medicatie.

Het hele onderzoek is terug te lezen op http://www.apstherapy.nl/wp-content/uploads/2012/12/Action-Potential-Simulation-Therapy-APS-Therapy-for-pain-in-people-with-MS-Report-April-2014.pdf